Presentation

Pensionerad med pensionerad hustru i villa med trädgård, 4 barn och 10 barnbarn.
Några av mina intressen är hus, trädgård, foto och läsa böcker gärna fantasy.

Om mig kan ju bli hur mycket som helst men jag väljer att berätta om mina kameror och mitt fotograferande. Det känns som naturligt att göra det så eftersom webbsidan handlar mest om detta.

Min första kamera fick jag när jag var cirka 10 år och vi bodde i Laxå. En bidragande faktor kan ha varit att i grannhuset fanns en kombinerad foto- och tobaksaffär. Det var en enkel kamera för 6×6 cm film med 12 bilder per rulle. Kameran hette Boy och var från Bilora och det var bara att titta i sökaren och trycka av. Inte svårare än så.  Några negativ finns kvar och jag har inte kunnat motstå frestelsen att skanna in några.

photocrati gallery

 

 

När jag var 12 år flyttade vi till Trollhättan och Boy följde med men efter några år fick jag en småbildskamera – en Voigtländer med tysk kvalitet och inbyggd exponeringsmätare. Jag tror att man kan säga att det var här som mitt riktiga fotointresse började och det blev fortsatt svartvitt fotograferande. 

photocrati gallery

 

 

Vad som hänt med min Voigtländerkamera och Boykameran minns jag inte men någon gång under första halvan av 60-talet “uppgraderades” till en systemkamera med utbytbar optik – en Minolta SR-1. Så småningom extra objektiv och mellanringar för närbilder.
photocrati gallery

 

En bit in på 1960-talet började jag fota dia-bilder istället för svartvitt så då blev det ju till att ta samma bilder igen men nu i färg. Nu finns det mycket mera bilder i dia-arkivet men några exempel där förut svartvitt nu blivit färg.
photocrati gallery

 

Min första fotoresa var sommaren 1965 efter studentexamen när jag och en klasskamrat cyklade runt på Öland. Det var nog kanske mina första steg mot naturfoto och mera fotograferande nära i naturen.

photocrati gallery

 

Min andra fotoresa var augusti 1966 – en mopedresa på egen hand längs Klarälven i Värmland. Vatten är fascinerande att följa och om det finns i ens närhet.

photocrati gallery

 

Någon har sagt mig att det är skillnad att ta kort och att skapa bilder med kameran.
Det blev många år med att bara ta kort. Familj – resor – semestrar och liknande.
Min Minolta SR-1 är den kameran som användes under drygt 15 år fram till början av 1980-talet. Från mitten av 1960-talet i stort sett bara DIA-bilder. Förrådet är stort och av varierande kvalitet. Trots familj och arbete blev det ändå en del naturbilder.
1981 inköptes en Chinon 4S men jag minns inte hur  resonemanget gick då. Den var inte någon riktig höjdare så 1986 införskaffades Minolta 7000 AF. Den första kameran med autofokus som hade kommit ut året innan. Tre fasta objektiv blev det samtidigt. En kamera som jag riktigt gillade och fram till 2001 blev det bara DIAbilder men sedan ett par år med positiv färgfilm och pappersbilder. Minns inte riktigt varför.
Efter att ha “släpat” fotoutrustning runt på en Bornholmssemester hände något. Jag köpte 2003 min första digitalkamera – Olympus Camedia C750UZ. Behändig liten kamera som inte krävde fotoväska utan gick ner i jackfickan. Det fungerade några år men i hemmet låg ju tre fasta Minoltaobjektiv och lite saknade jag framför allt närbildsfotograferandet. Tittade på vad som fanns på marknaden och tämligen plötsligt vid ett besök hos dotter i Skåne inköptes Minolta Dynax 5D i maj 2006.  Det kändes bra med en “riktig” kamera igen. Sommaren 2006 var min hustru och jag en vecka i Härjedalen och här “öppnade sig en ny värld”.

photocrati gallery

 

Året därefter upgraderades till en Sony A100. Anledningen tror jag var att någon “behövde” min 5D 🙂  Nuvarande arbetskamera är en fullformatskamera Sony A850 som inköptes i maj 2010. Anledningen var fullformatet.

Sedan digitala kamerorna införskaffats har det blivit mera bildskapande än tidigare även om kanske inte så mycket som man skulle vilja. September 2006 åkte jag på Naturfotovecka i Härjedalen och 2007 till Grövelsjön en vecka. Egna dagsutflykter till Öland har det blivit också. 2013 åter en Naturfotovecka i Härjedalen. En del fotograferande också på Azorerna, Gran Canaria, ön Brac i Kroatien samt en del svenska orter. På min 65-årsdag en resa i loket på tåget mellan Luleå och Narvik med lokförare Björn (pappa till en av mina svärsöner)

 

20150310 inköpt en kompakt att ha som resekamera när vi åker på semester och jag tycker det blir tungt med 850an.  Det blev en Sony Cybershot DSC-RX100 III.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 Hoppas Ni kommer tillbaka hit ibland. Målsättningen är att det ska bli regelbundna blogginlägg med bilder.