All som står nedanför det här stycket skrevs 2014 bortsett från sista stycket som skrevs 2021 och detta skrivs 5 maj 2023.
”30 maj 2021 dog min hustru Birgitta. Sista veckan hon levde undrade hon vad jag skulle göra med mitt liv när hon var död. Vi pratade om vårt hus och jag sa att jag ska bo kvar så länge jag orkar. Hon tyckte det var bra och vi pratade lite om förändringar i trädgården. Jag sa också att jag gärna ville åka till Härjedalen och fotografera igen. Det tyckte hon också var en god idé och sa att hon skulle vara med mig då. Behöver nog ny kamera då sa jag och det ledde till att sommaren 2021 uppgraderades med en spegellös kamera och inköptes en Sony Alfa A7R3 samt två objektiv Sony 90 mm Macro och ett Sony zoom FE 4/24-70 mm som jag nu börjar testa och använda. (2021)”
Cirka nio år sedan så mycket har hänt sedan dess. Det värsta var när min hustru dog i maj 2012. Det är snart två år sedan. Sorg och rädsla kom även om jag rent praktiskt klarade ett och ett halvt år men sedan efter att jag i september 2022 varit på Naturfotovecka i Härjedalen ramlade jag igenom totalt i december och utan mina barn med respektive vet jag inte hur det hade gått. Men nu är jag på väg tillbaka men jag har inte orkat bo kvar i huset som var så präglat av Birgitta. Den stora trädgården och det stora huset blev också mycket. Så i december – januari började tankar på en omstart komma. Det stöddes av barn och respektive och dom kan ju inte alla ha fel. Så nu bor jag i en fyra som jag köpt på Norrbackavägen i Oskarshamn och huset är sålt och ska jag lämna ifrån mig 8/6. Allt detta känns både ja och nej men kommer att bli bra. Inte ännu börjat fotografera igen men snart så. Ska delta i konstutställning med mina fotografier.

Pensionerad med pensionerad hustru i villa med trädgård, 4 barn och 10 barnbarn.
Några av mina intressen är hus, trädgård, foto och läsa böcker gärna fantasy.

Om mig kan ju bli hur mycket som helst men jag väljer att berätta om mina kameror och mitt fotograferande. Det känns som naturligt att göra det så eftersom webbsidan handlar mest om detta.

Min första kamera fick jag när jag var cirka 10 år och vi bodde i Laxå. En bidragande faktor kan ha varit att i grannhuset fanns en kombinerad foto- och tobaksaffär. Det var en enkel kamera för 6×6 cm film med 12 bilder per rulle. Kameran hette Boy och var från Bilora och det var bara att titta i sökaren och trycka av. Inte svårare än så.  Några negativ finns kvar och jag har inte kunnat motstå frestelsen att skanna in några.

Klicka gärna för att se större bilder och bläddra och tryck Esc eller X för att komma tillbaka

När jag var 12 år flyttade vi till Trollhättan och Boy följde med men efter några år fick jag en småbildskamera – en Voigtländer med tysk kvalitet och inbyggd exponeringsmätare. Jag tror att man kan säga att det var här som mitt riktiga fotointresse började och det blev fortsatt svartvitt fotograferande. 

Vad som hänt med min Voigtländerkamera och Boykameran minns jag inte men någon gång under första halvan av 60-talet ”uppgraderades” till en systemkamera med utbytbar optik – en Minolta SR-1. Så småningom extra objektiv och mellanringar för närbilder.

En bit in på 60-talet blev det dia-bilder istället för svartvitt så då blev det ju till att ta samma bilder igen men nu i färg.
Nu finns det mycket mera bilder i dia-arkivet men några exempel där förut svartvitt nu blivit färg.

 

Min första fotoresa var sommaren 1965 efter studentexamen när jag och en klasskamrat cyklade runt på Öland. Det var nog kanske mina första steg mot naturfoto och mera fotograferande nära i naturen.

Min andra fotoresa var augusti 1966 – en mopedresa på egen hand längs Klarälven i Värmland. Vatten är fascinerande att följa och om det finns i ens närhet.

Någon har sagt mig att det är skillnad att ta kort och att skapa bilder med kameran.
Det blev många år med att bara ta kort. Familj – resor – semestrar och liknande.
Min Minolta SR-1 är den kameran som användes under drygt 15 år fram till början av 1980-talet. Från mitten av 1960-talet i stort sett bara DIA-bilder. Förrådet är stort och av varierande kvalitet. Trots familj och arbete blev det ändå en del naturbilder.
1981 inköptes en Chinon 4S men jag minns inte hur  resonemanget gick då. Den var inte någon riktig höjdare så 1986 införskaffades Minolta 7000 AF. Den första kameran med autofokus som hade kommit ut året innan. Tre fasta objektiv blev det samtidigt. En kamera som jag riktigt gillade och fram till 2001 blev det bara DIAbilder men sedan ett par år med positiv färgfilm och pappersbilder. Minns inte riktigt varför.
Efter att ha ”släpat” fotoutrustning runt på en Bornholmssemester hände något. Jag köpte 2003 min första digitalkamera – Olympus Camedia C750UZ. Behändig liten kamera som inte krävde fotoväska utan gick ner i jackfickan. Det fungerade några år men i hemmet låg ju tre fasta Minoltaobjektiv och lite saknade jag framför allt närbildsfotograferandet. Tittade på vad som fanns på marknaden och tämligen plötsligt vid ett besök hos dotter i Skåne inköptes Minolta Dynax 5D i maj 2006.  Det kändes bra med en ”riktig” kamera igen. Sommaren 2006 var min hustru och jag en vecka i Härjedalen och här ”öppnade sig en ny värld”.

Året därefter uppgraderades till en Sony A100. Anledningen tror jag var att någon ”behövde” min 5D 🙂  Efter det blev det en fullformatskamera Sony A850 som inköptes i maj 2010. Anledningen var fullformatet.

Sedan digitala kamerorna införskaffats har det blivit mera bildskapande än tidigare även om kanske inte så mycket som man skulle vilja. September 2006 åkte jag på Naturfotovecka i Härjedalen och 2007 till Grövelsjön en vecka. Egna dagsutflykter till Öland har det blivit också. 2013 åter en Naturfotovecka i Härjedalen. En del fotograferande också på Azorerna, Gran Canaria, ön Brac i Kroatien samt en del svenska orter. På min 65-årsdag en resa i loket på tåget mellan Luleå och Narvik med lokförare Björn (pappa till en av mina svärsöner)

20150310 inköpt en kompakt att ha som resekamera när vi åker på semester och jag tycker det blir tungt med 850an.  Det blev en Sony Cybershot DSC-RX100 III.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

This Post Has 2 Comments

 1. Intressant att få ta del av dina bilder och kameror.

 2. Hej!
  Tack för väldigt fina bilder!
  Jag vet inte om du minns mig, Ann-Marie Johansson.
  I sju år var jag i Oskarshamn och med i Metodistförsamlingen. Jag började senare läsa teologi och blev pastor i Equmeniakyrkan, närmare bestämt i Sätunakyrkan i Märsta.
  Idag har jag pratat med Magnus, och han tipsade om din hemsida. Han berättade att Birgitta är död.
  Jag vill uttrycka mitt deltagande. Du skriver fint om henne, att hon är med dig.
  God fortsättning önskar jag dig.
  Hjärtliga hälsningar från
  Ann-Marie Johansson

Lämna ett svar

Close Menu